1 min read

Cybersäkerhetstrender år 2023 – den mänskliga faktorn

Cybersäkerhetstrender år 2023 – den mänskliga faktorn

Visste du att majoriteten av cyberintrången beror på den mänskliga faktorn? Enligt Verizon beror cirka 82 % av cyberintrången under 2022 på ett mänskligt fel. Den mänskliga faktorn fortsätter att vara en av de stora anledningarna bakom cyberattackerna på företag och organisationer. Medarbetares oförmåga att identifiera olika typer av cyberhot, som exempelvis nätfiske, gör att de är sårbara och lätt blir måltavlorna för cyberkriminella. Trenden av den mänskliga faktorn som ett av de största cyberhoten för verksamheter fortsätter under 2023.

 

Vem riskerar att bli attackerad?  

Det är främst VD och VD-sekreterare som har hand om känslig verksamhetsinformation som riskerar att bli attackerad. Men även ekonomiansvarig, IT-ansvarig och sociala medier ansvarig riskerar att bli utvalda måltavlor för cyberbrott.  

 

Vilka bör man hålla ett extra öga på? 

Det interna hotet på verksamheten utgörs även av gamla medarbetare och partners. Tidigare medarbetare och utomstående partners kan utgöra stora säkerhetsrisker, därför gäller det att ha stenkoll på vilka som har tillgång till verksamheten. 

 

Vad kan göras för att motverka den mänskliga faktorn? 

  • Utbilda och testa 

Alla inom verksamheten behöver få den kunskap som krävs för att arbeta på ett tryggt och effektivt sätt. Träna och testa därför era medarbetare regelbundet. 

  • Implementera nya rutiner 

Med hjälp av en IT-säkerhetspolicy kan ni fastställa och implementera nya regler och rutiner för hur era användare bör navigera sig i er IT-miljö.  

 

Starta det nya året rätt genom att IT-säkra hela din verksamhet med vår tjänst Cybersäkerhet: Årshjulet! Vi hjälper era användare att bli trygga genom löpande kunskapsträning.

Tinia tillsätter vice VD för framtida expansion

Tinia tillsätter vice VD för framtida expansion

Tinia kan stolt meddela att vi har stärkt vårt team ytterligare och tillsatt Jonas Andersson som företagets vice VD med start den 17 april.

Läs mer
Cybervärlden: Hotbilden mot Sverige

Cybervärlden: Hotbilden mot Sverige

Det finns ett ständigt hot mot Sverige, men i dagsläget hotas vårt avlånga land särskilt i cybervärlden. Antalet cyberattacker har stigit kraftigt...

Läs mer
Phishing – vad är nätfiske?

Phishing – vad är nätfiske?

En av de vanligaste förekommande cyberbrotten är phising, eller nätfiske som det kallas på svenska. Nätfiske förekommer via mail, SMS, telefonsamtal...

Läs mer