1 min read

Cyberhot i omvärlden: De 10 mest förekommande cyberbrotten

Cyberhot i omvärlden: De 10 mest förekommande cyberbrotten

Cyberattackerna ökar allt mer och mer. Företagen står inför höga säkerhetsrisker genom att inte arbeta proaktivt mot riskerna. Detta förebyggande arbete är oerhört viktigt eftersom alla företag är verksamma i en dynamisk omvärld med cyberhot som ständigt förändras. 

 

En cyberattack är ett intrång gjort av en intern eller extern aktör i syfte för att komma åt information och nyttja den genom att exempelvis sprida, ändra eller förstöra den. Intrången kan utföras av individer, företag eller särskilda organisationer.  

 

Enligt CrowdStrike (2023) är de tio mest förkommande cyberattackerna: 

 1. Malware – virusprogram utformat för att skada.  
 2. Denial-of-Service (DoS) attacker – för att störa och överbelasta servrar eller nätverk. 
 3. Nätfiske – falska länkar och meddelanden skickas ut via mail, telefon eller sociala medier för att få tillgång till känslig information. 
 4. Spoofing – cyberkriminella utger sig för att vara någon annan, ofta en trovärdig aktör, för att samla in information, pressa ut pengar eller installera virus.  
 5. Identitetsbaserade attacker – cyberbrottslingarna kapar en individs eller företags identitet. 
 6. Code Injection attacker – skaliga koder som injiceras i en dator eller ett nätverk. 
 7. Supply Chain attacker – en tredjepart attackeras som är betydelsefull för leverantörskedjan. 
 8. Interna hot – nuvarande eller tidigare anställda attackerar företaget. 
 9. DNS Tunneling – cyberkriminella använder domännamnsystem (DNS) för att tillfälligt dirigera besökare till en infekterad server, en tunnel skapas där de kriminella får tillgång till information. 
 10. IoT-baserade attacker – cyberbrottslingar tar kontroll över Internet of Things enheter som t.ex. nätverk, mobiltelefoner eller datorer.
   

Vill du känna att ditt företag hänger med tempot och står rustat mot de hot som cirkulerar i omvärlden? Gör en  säkerhetsaudit av era sårbarheter. Hör av dig för mer information, vi hjälper dig gärna! 

Tinia tillsätter vice VD för framtida expansion

Tinia tillsätter vice VD för framtida expansion

Tinia kan stolt meddela att vi har stärkt vårt team ytterligare och tillsatt Jonas Andersson som företagets vice VD med start den 17 april.

Läs mer
Cybervärlden: Hotbilden mot Sverige

Cybervärlden: Hotbilden mot Sverige

Det finns ett ständigt hot mot Sverige, men i dagsläget hotas vårt avlånga land särskilt i cybervärlden. Antalet cyberattacker har stigit kraftigt...

Läs mer
Phishing – vad är nätfiske?

Phishing – vad är nätfiske?

En av de vanligaste förekommande cyberbrotten är phising, eller nätfiske som det kallas på svenska. Nätfiske förekommer via mail, SMS, telefonsamtal...

Läs mer